Clinic Jenny Veenstra 10 mei 2014: Met Filmpje!

Afgelopen zaterdag zijn we afgereisd naar Frieschepalen om mee te doen aan een clinic van Jenny Veenstra. Jenny is een Grand Prix amazone en heeft al vele lessen en trainingen gegeven. In de tijd dat ik Esra haar moeder Fetje nog verzorgde, gaf Jenny ook trainingsweekenden bij Academy Bartels(Hier werken o.a. Tineke Bartels en haar dochter Imke Schellekens-Bartels, die beiden naar de Olympische spelen zijn geweest). Met stalgenootjes hebben we het er toen wel over gehad hoe gaaf het zou zijn om met zo’n trainingsweekend mee te doen. Afgelopen zaterdag was het niet een heel wekend maar wel een droom die uitkwam! En wat hebben we veel geleerd! Gelukkig heeft Jonatan (mijn vriend) het voor mij gefilmd en kon ik zo alles makkelijk terughalen.

De dag begon iets minder, want Esra wou echt niet de trailer op. Na ruim een uur was dit met veel moeite toch gelukt en konden we gaan rijden. Ik heb in de auto nog snel naar de organisatie gebeld dat we iets vertraagd waren. Dat telefoontje zorgde al voor wat geruststelling want we konden met iemand omruilen zodat ik mijn les iets later kon rijden zodat we toch ons normaal konden klaarmaken en ons niet druk hoefden te maken. Wat natuurlijk super fijn was! Doordat we wat vertraagd waren hebben we helaas niet meer Esra haar oma Sybrich zien rijden, maar we hebben haar toch nog even gezien.
Bij het laatste poetsen en het opzadelen merkte ik dat ik toch nog wel erg zenuwachtig was, maar toen we eenmaal aan het losrijden waren ging dit al snel weg. Want wat was ze braaf! We reden in een nieuwe omgeving en ze bleef gewoon luisteren. Ook kon ik haar eigenlijk net zo rijden als thuis! In het begin moest ze alles nog wel even bekijken maar dit was al snel over.

En toen begon de les! We zijn begonnen met stappen en halthouden. Bij het halthouden wou ze aldoor draaien en om dit te voorkomen moest ik meer begrenzen aan de rechterkant en pas ontspannen als ze deed wat ik van haar vroeg. Ook ging ze nog een keer uit zichzelf opzij terwijl ik dit niet had gevraagd, hier moest ik haar weer op de plek terugzetten waar ik haar wou hebben. Op deze manier moest ik zorgen dat wat we aan het doen waren van mij bleef en niet wat Esra zelf bedacht.
Stappen

Hierna hebben we een stukje draf meegepakt en kun je zien dat ik aan het genieten was:
Draf1

Omdat ik snel voorover ga zitten en mijn benen niet lang houd, had Jenny als tip om te gaan staan in de beugels, als je dit niet lukt heb je je benen niet op de juiste plek. Wat een verassing het staan lukt in het begin bijna niet. Dit ging uiteindelijk steeds beter en ik kon later bij het doorzitten ook merken dat dit al geholpen had. Het staan in de beugels is ook voor thuis een makkelijke oefening die ik kan gebruiken om te controleren of ik inderdaad goed bezig ben, zonder dat iemand voor mij vanaf de zijkant hoeft te kijken. Het staan in de beugels zag er ongeveer zo uit:
Staan in de beugels

Eigenlijk moesten mijn ellebogen dan wel ook nog langs mijn zij blijven en moest ik die voor mijn gevoel naar mijn heupen duwen.

Daarna hebben we een stukje wijken meegepakt. We gingen eigenlijk veelte scheef opzij. Om te kijken waar de oorzaak lag moest ik een keertwending om de voorhand rijden. Hieraan kon Jenny zien dat ze de hulp om haar achterhand mee opzij te nemen wel snapte maar dat de begrenzing van de voorhand niet goed was. Dus toen we verder gingen met de oefening moest ik erop letten dat Esra haar lichaam echt goed recht was voordat we het wijken in gingen zetten en haar vervolgens niet weg laten lopen over de buitenschouder. Het was moeilijk om hier een duidelijke still van te maken. Wel is dit terug te zien in het filmpje onderaan de pagina.

Nog een paar draffoto’s:
Draf 2

Draf 3

Na het wijken zijn we verdergegaan met schouderbinnenwaarts. Op zich doet ze dit braaf, maar ik vroeg te veel stelling, die niet meer in proportie was met de buiging van haar lichaam, waardoor de buiging ook mindergoed lukte. Ook hier lag het weer aan de begrenzing van de buitenkant. Daarnaast moest ik er ook op letten dat ze wel goed “voor het been” bleef en niet te veel terug kwam in tempo door mijn handen wel voor me weg te blijven zetten.
Schouderbinnenwaarts linksom:
Schouderbinnenwaarts linksom

Schouderbinnenwaarts rechtsom:
Schouderbinnenwaarts rechtsom

Na de schouderbinnenwaarts waren we nog niet klaar en hebben we ook nog een stuk galop meegepakt. Ik heb vaak moeite om haar in tempo meer terug te laten komen in de galop. Over het algemeen vindt Esra het niet moeilijk om in de galop over de rug te komen, hierdoor krult ze zich dan ook makkelijk op. Het probleem is dan dat als ik haar terug wil nemen, ze alleen maar verder op de voorhand valt en niet terug kan komen. Daarom moest ik me niet te veel druk maken over hoe “netjes” het er aan de voorkant uitzag, maar moest ze haar hoofd meer “optillen” waardoor haar nek (net achter de oren) het hoogste punt werd. Zo kon Esra leren voelen dat ze meer op haar achterhand kan gaan zitten en haar achterbenen onder haar lichaam kan plaatsen, waardoor ik haar later makkelijker terug kan nemen. Esra vond dit wel erg lastig en bleef af en toe nog maar net in de galop, maar op zo’n moment kan ik voelen dat ze toch wel erg haar best aan het doen is om het toch voor elkaar te krijgen.
Hier nog een paar foto’s van de galop:
Galop 1

Galop 2

Galop 3

Als laatste wou Jenny nog onze middendraf zien. Eerst nog naar de galop de draf weer voor elkaar rijden:
Draf 4

Draf 5

En dan onze middendraf:
Middendraf

Dit vond Jenny lang niet goed genoeg, want het moest meer, meer, meer! Want wat oma sybrich kan moet zij ook kunnen. Na ongeveer 2 rondjes door de 20×60 meter bak ging het wat meer de goede kant op en gingen de beentjes wat meer de lucht in. Dit was het resultaat:
Middendraf 2

Al met al een zeer geslaagde clinic! En ondanks dat het maar een halfuurtje was hebben we erg veel geleerd!

Mocht u van dit verslag genoten hebben en vindt u het leuk om ons te helpen om vaker dit soort dingen te doen kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier of het sponsorformulier. Iets waar wij bijvoorbeeld heel erg veel baat bij hebben is iemand die ons wil rijden, omdat ik zelf niet in het bezit van een rijbewijs en trailer ben. Mocht u hier idee├źn of tips voor hebben dan hoor ik dit graag!

Voor de liefhebber de film van de clinic (hiervoor moet je aangemeld zijn):
(inclusief commentaar van mijn moeder en Jonatan)

……….De informatie die u probeert te openen is alleen voor leden. Bent u al lid log dan in. Nog geen lid, dan kunt u zich hieronder registreren.

Existing Users Log In
 Gegevens onthouden  
New User Registration
*Verplicht veld
Comments are closed.